Καθ. Απόστολος Βουλγαράκης

Διευθυντής Εργαστηρίου, κάτοχος Έδρας AXA για τις Πυρκαγιές και το Κλίμα

Ο Καθ. Απόστολος Βουλγαράκης είναι κάτοχος της Έδρας AXA για τις Πυρκαγιές και το Κλίμα, με βάση το Πολυτεχνείο Κρήτης. Είναι ο διευθυντής του εργαστηρίου AtmECC, μιας δυναμικής, αναπτυσσόμενης ομάδας που μελετά τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των πυρκαγιών. Είναι ειδικός στη μοντελοποίηση του παγκόσμιου ατμοσφαιρικού και γήινου συστήματος. Ειδικότερα, το έργο του έχει επικεντρωθεί στις αλληλεπιδράσεις πυρκαγιών-κλίματος και στην επίδραση των πυρκαγιών στα επίπεδα σημαντικών αέριων ρύπων και αιωρούμενων σωματιδίων. Μετά από  προπτυχιακές σπουδές στη Φυσική (ΑΠΘ, 2002), μεταπτυχιακές σπουδές στη Μηχανική Περιβάλλοντος (Πολυτεχνείο Κρήτης, 2004) και διδακτορικό στην Ατμοσφαιρική Χημεία (Cambridge, 2008), κατείχε θέσεις στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA και στο Πανεπιστήμιο Columbia (2009-2012), πριν μετακομίσει στο Imperial College του Λονδίνου ως Λέκτορας, Ανώτερος Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής, την περίοδο 2012-2019. Σε συνεργασία με το UK Met Office, ο Βουλγαράκης και η ομάδα του ηγήθηκαν της ανάπτυξης του πρώτου μοντέλου πυρκαγιών (INFERNO) που ενσωματώθηκε στο μοντέλο γήινου συστήματος (UKESM1) του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), το βασικό εργαλείο στο ΗΒ (και από τα πλέον εδραιωμένα παγκοσμίως) για επίσημη προγνωση του κλίματος και του γήινου συστήματος. Ο Δρ. Βουλγαράκης έχει ηγηθεί και συμμετάσχει σε πολλά άλλα διεθνή ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τη NASA, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος του ΗΒ, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Εθνικό Κέντρο Παρατήρησης της Γης του ΗΒ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη συμμετοχή συνεργατών από όλο τον κόσμο (Η.Β., ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ελλάδα, Γαλλία, Νορβηγία, μεταξύ άλλων). Έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικούς ρόλους σεσημαντικά παγκόσμια προγράμματα σύγκρισης κλιματικών μοντέλων, όπως το Atmospheric Chemistry & Climate Modeling Intercomparison Project (ACCMIP), το Precipitation Driver Response Model Intercomparison Project (PDRMIP), το Fire Model Intercomparison Project (FireMIP) και το Chemistry-Climate Model Initiative (CCMI), ενώ συνεισέφερε ως συγγραφέας σε δύο κεφάλαια της Πέμπτης Έκθεσης Αξιολόγησης της IPCC (AR5).

Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.)

Δρ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος

Ο Θανασης Παπαδόπουλος

Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές

Μανώλης Γρυλλάκης

Ο Δρ Γρυλλάκης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής με ειδίκευση σε θέματα υδρολογίας και ξηρασίας και μοντελοποίηση τους χρησιμοποιώντας μοντέλα επιφάνειας εδάφους, την εκτίμηση επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς του περιβάλλοντος, ενώ πρόσφατα η έρευνά του επικεντρώθηκε στη συσχέτιση μεταξύ πυρκαγιών και κλίματος. Έχει συμμετάσχει σε 14, κυρίως διεθνή (FP6-FP7-H2020, ESA) ερευνητικά προγράμματα στις θεματικές περιοχές των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς, μοντελοποίηση επιφάνειας εδάφους, τηλεπισκόπηση, ακραία γεγονότα (ξηρασίες-πλημμύρες), υδρολογική προσομοίωση, διαχείριση υδατικών πόρων, πυρκαγιές. Έχει (συ-) συγγράψει 45 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περισσότερα από 50 άρθρα σε συνέδρια. Έχει διατελέσει επικεφαλής συγγραφέας στη πρώτη Ειδική Έκθεση για τις Περιβαλλοντικές Αλλαγές στη Μεσόγειο (MedECC-MAR1). Έχει διατελέσει ειδικός αξιολογητής στην για το Πανεπιστημίου Wisconsin-Milwaukee και κριτής στην Ειδική Έκθεση IPCC για την Παγκόσμια Θέρμανση 1.5 °C. Από το 2018, έχει διδάξει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Κρήτης (στο Ηράκλειο) διάφορα μαθήματα που σχετίζονται με περιβαλλοντικά θέματα.

Κωνσταντίνος Σειραδάκης

Ο Κωνσταντίνος Σειραδάκης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του πολυτεχνείου Κρήτης από το 2005. Κατά την διάρκεια των σπουδών του, ξεκίνησε να εργάζεται ως ερευνητής μηχανικών σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα: (5Dare, Helix, Cascade, ReCare, Impact2C, SimFlood, Hydrate).
Ο Κωνσταντίνος έχει μακρά εμπειρία στην ανάλυση, τον σχεδιασμό, την παραμετροποίηση και την εγκατάσταση συστημάτων γεωγραφικών εφαρμογών. Επίσης, ως τμήμα της ερευνητικής του εργασίας, έχει αναπτύξει κώδικα για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπλήρωση των υπολογιστικών προαπαιτούμενων των διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων, δεν θα δεν καλύπτονταν από τις δυνατότητες μιας απλής εφαρμογής γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών (GIS). 
Προκειμένου να υποστηρίξει το ερευνητικό του έργο, ο Κωνσταντίνος εργάζεται για την: καλύτερη ενσωμάτωση ενός ερευνητικού περιβάλλοντος αναφοράς προκειμένου να υποστηρίξει τις σύγχρονές δυνατότητες του DevOps, τη συνεχή ανάπτυξη και ενσωμάτωση λύσεων καλύπτοντας όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις ασφαλείας και φυσικά  την υποστήριξη της γρήγορης και σταθερής απόδοσης μεγάλων ποσοτήτων ερευνητικών δεδομένων. 
Το περιβάλλον αναφοράς βασίζεται στην ενσωμάτωση πολλών πλατφορμών και τεχνολογιών όπως Microsoft Windows, RedHat Linux, Virtualization, OpenMPI/IntelMPI καθώς και σε προσαρμοσμένες λύσεις που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του ερευνητικού του βίου.

 

Ειρήνη Μπολέτη

Η  Ειρήνη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια και μελετά την αλληλεπίδραση πυρκαγιών και κλίματος, καθώς και την επίδραση της κλιματική αλλαγής στις πυρκαγιές. Η δουλειά της είναι μέρος του έργου της ΑΧΑ (ΑΧΑ chair for wildfires), το οποίο επικεντρώνεται στις πυρκαγιές σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη. Είναι φυσικός με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην ατμοσφαιρική και κλιματική φυσική, και η διδακτορική της διατριβή έχει θέμα τα στατιστικά μοντέλα αέριων ρύπων. Έχει εργαστεί στην Ελβετία και την Ολλανδία σε πανεπιστήμια και ασφαλιστικές εταιρείες. Κυρίως έχει ειδίκευση σε ατμοσφαιρικά μοντέλα για αέρια ρύπανση και σε στατιστικά μοντέλα που προσομοιώνουν συγκεντρώσεις αέριων ρύπων σε συσχέτιση με μετεωρολογικά φαινόμενα. Τέλος, έχει δουλέψει σε μελέτες ρίσκου φυσικών καταστροφών, όπως οι τυφώνες και οι ανεμοθύελλες.
Email: eboleti@tuc.gr
 

Iulian-Alin Rosu

Ο Iulian-Alin Rosu είναι Erasmus+, διδακτορικός φοιτητής απο την Ρουμανία με εξειδίκευση στην ανάλυση φράκταλ, τη θεωρία του χάους και την ατμοσφαιρική φυσική. Η τρέχουσα έρευνά του περιλαμβάνει την ανάλυση και τη μοντελοποίηση των πυρκαγιών χρησιμοποιώντας φράκταλ και φασματική θεωρία και την ανάπτυξη νέων τεχνικών μοντελοποίησης, εκτίμησης κινδύνου και επεξεργασίας δεδομένων. Έχει συμμετάσχει σε 1 εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα και σε ερευνητική πρακτική άσκηση στο Τορίνο της Ιταλίας με θέμα την ατμοσφαιρική μοντελοποίηση. Έχει συγγράψει 10 επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε 10 συνέδρια, 6 από τα οποία ήταν διεθνή.

Διδακτορικοί Φοιτητές

Αναστάσιος Ροβιθάκης

Ο Αναστάσιος Ροβιθάκης είναι μηχανικός περιβάλλοντος με ειδίκευση στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσης αυτής στις δασικές πυρκαγιές. 

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν:

•   Βελτίωση της θερμομόνωσης των κτιρίων μέσω πρακτικών εγκαταστάσεων.
•  Μοντελοποίηση και έλεγχος της ποιότητας του κλίματος εξωτερικού περιβάλλοντος αλλά και εσωτερικών χώρων κτιρίων, σε διαφορετικές συνθήκες κλίματος περιβάλλοντος.
•  Μοντελοποίηση και βελτιστοποίηση ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων
• Εξέταση και μοντελοποίηση της επίπτωσης της κλιματικής αλλαγής στον τομέα των δασών πυρκαγιών.

Δήμητρα Ταράση

Η Δήμητρα Ταράση είναι γεωλόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Μηχανική Περιβάλλοντος. Εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή μελετώντας την επίδραση των πυρκαγιών μεγάλου γεωγραφικού πλάτους στην ισορροπία του γήινου συστήματος και τη διαμόρφωση του κλίματος. Η έρευνά της, ως μέρος του ερευνητικού προγράμματος AXA (Έδρα AXA για τις Πυρκαγιές και το Κλίμα), επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της ικανότητας μοντελοποίησης των πυρκαγιών τυρφώνων και την αναπαράστασή τους στα υπάρχοντα μοντέλα προσομοίωσης και πρόβλεψης του συστήματος της Γης.

Ραφαήλα Μουργελά

Η Ραφαήλα είναι μηχανικός περιβάλλοντος και η έρευνα της επικεντρώνεται στη μελέτη της επίδρασης των δασικών πυρκαγιών στη σύνθεση της ατμόσφαιρας και στο κλίμα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της θα μελετήσει την επίδραση των εκπομπών των δασικών πυρκαγιών σε παγκόσμια κλίμακα, από την προβιομηχανική εποχή ως σήμερα και στο μέλλον της ατμόσφαιρας, χρησιμοποιώντας μοντέλα προσομοίωσης και πρόβλεψης του συστήματος της Γης. Η έρευνα της χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Μανώλης Πετράκης

Ο Μανώλης Πετράκης είναι φυσικός με ειδίκευση στην υπολογιστική φυσική και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη γεωστατιστική. Η διδακτορική του διατριβή αφορά την ανάπτυξη υπολογιστικά αποδοτικών μη-στάσιμων συναρτήσεων πυρήνα Γκαουσιανών διεργασιών με τη χρήση τεχνικών στατιστικής φυσικής. Οι πυρήνες αυτοί έχουν εφαρμογές στην μοντελοποίηση ακραίων γεγονότων. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί σε μοντέλα θραύσης για την μελέτη της κατανομής των χρονικών διαστημάτων μεταξύ σεισμικών γεγονότων καθώς και στην εκτίμηση ανισοτροπίας σε Γκαουσιανά τυχαία πεδία, με εφαρμογές στην αυτόματη παρεμβολή περιβαλλοντικών δεδομένων. Ως μέλος του εργαστηρίου Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η έρευνα του εστιάζει στην επίδραση των πυρκαγιών στην ατμοσφαιρική σύσταση καθώς και στον ρόλο τους στο παροντικό κλίμα της Γης. Χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Επισκεπτόμενα Μέλη

Matthew Kasoar

Ο Δρ. Matthew Kasoar είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στη Μοντελοποίηση Συστημάτων Γης - Leverhulme Center for Wildfires, Environment and Society

Βασισμένος στο Leverhulme Center for Wildfires, Environment and Society, η έρευνά μου περιλαμβάνει τη χρήση μοντέλων υπολογιστών για να βοηθήσω τους ερευνητές σε όλο το Κέντρο να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην ατμόσφαιρα και την ποιότητα του αέρα και να προβλέψουν πώς μπορεί να εξελιχθούν τα συστήματα πυρκαγιάς κάτω από ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Haleema Mishal

Η Haleema Mishal είναι Ph.D. φοιτήτρια που αναλαμβάνει έρευνα στα Οικονομικά. Η έρευνά της επικεντρώνεται στον ποσοτικό προσδιορισμό και τη ποσοτικοποίηση των ζημιών από τις πυρκαγιές χρησιμοποιώντας μεθόδους περιβαλλοντικής αποτίμησης στην Μεσόγειο. Η έρευνά της στοχεύει επίσης στη διερεύνηση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών στην ανθρώπινη ευημερία
 

Εμμανουήλ Προεστάκης