Ο Καθ. Απόστολος Βουλγαράκης είναι κάτοχος της Έδρας AXA για τις Πυρκαγιές και το Κλίμα, με βάση το Πολυτεχνείο Κρήτης. Είναι ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μιας δυναμικής, αναπτυσσόμενης ομάδας που μελετά τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των πυρκαγιών. Είναι ειδικός στη μοντελοποίηση του παγκόσμιου ατμοσφαιρικού και γήινου συστήματος. Ειδικότερα, το έργο του έχει επικεντρωθεί στις αλληλεπιδράσεις πυρκαγιών-κλίματος και στην επίδραση των πυρκαγιών στα επίπεδα σημαντικών αέριων ρύπων και αιωρούμενων σωματιδίων. Μετά από προπτυχιακές σπουδές στη Φυσική (ΑΠΘ, 2002), μεταπτυχιακές σπουδές στη Μηχανική Περιβάλλοντος (Πολυτεχνείο Κρήτης, 2004) και διδακτορικό στην Ατμοσφαιρική Χημεία (Cambridge, 2008), κατείχε θέσεις στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA και στο Πανεπιστήμιο Columbia (2009-2012), πριν μετακομίσει στο Imperial College του Λονδίνου ως Λέκτορας, Ανώτερος Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής, την περίοδο 2012-2019. Σε συνεργασία με το UK Met Office, ο Βουλγαράκης και η ομάδα του ηγήθηκαν της ανάπτυξης του πρώτου μοντέλου πυρκαγιών (INFERNO) που ενσωματώθηκε στο μοντέλο γήινου συστήματος (UKESM1) του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), το βασικό εργαλείο στο ΗΒ (και από τα πλέον εδραιωμένα παγκοσμίως) για επίσημη προγνωση του κλίματος και του γήινου συστήματος. Ο Δρ. Βουλγαράκης έχει ηγηθεί και συμμετάσχει σε πολλά άλλα διεθνή ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τη NASA, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος του ΗΒ, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Εθνικό Κέντρο Παρατήρησης της Γης του ΗΒ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη συμμετοχή συνεργατών από όλο τον κόσμο (Η.Β., ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ελλάδα, Γαλλία, Νορβηγία, μεταξύ άλλων). Έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικούς ρόλους σεσημαντικά παγκόσμια προγράμματα σύγκρισης κλιματικών μοντέλων, όπως το Atmospheric Chemistry & Climate Modeling Intercomparison Project (ACCMIP), το Precipitation Driver Response Model Intercomparison Project (PDRMIP), το Fire Model Intercomparison Project (FireMIP) και το Chemistry-Climate Model Initiative (CCMI), ενώ συνεισέφερε ως συγγραφέας σε δύο κεφάλαια της Πέμπτης Έκθεσης Αξιολόγησης της IPCC (AR5).
Ο Δρ. Γρυλλάκης είναι ερευνητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης με ειδίκευση σε θέματα υδρολογίας και ξηρασίας και μοντελοποίηση τους χρησιμοποιώντας μοντέλα επιφάνειας εδάφους, την εκτίμηση επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς του περιβάλλοντος. Έχει συμμετάσχει σε 20, κυρίως διεθνή (FP6-FP7-H2020, ESA) ερευνητικά προγράμματα στις θεματικές περιοχές των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς, μοντελοποίηση επιφάνειας εδάφους, τηλεπισκόπηση, ακραία γεγονότα (ξηρασίες-πλημμύρες), υδρολογική προσομοίωση, διαχείριση υδατικών πόρων, πυρκαγιές και τη σχέση του με τις κλιματικές παραμέτρους, καθώς και τις υδρολογικές τους επιπτώσεις. Έχει (συ-) συγγράψει 64 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περισσότερα από 80 άρθρα σε συνέδρια. Έχει διατελέσει επικεφαλής συγγραφέας στη πρώτη Ειδική Έκθεση για τις Περιβαλλοντικές Αλλαγές στη Μεσόγειο (MedECC-MAR1).
Η Ειρήνη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια που ασχολείται με την αλληλεπίδραση μεταξύ των πυρκαγιών και του κλίματος καθώς και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις δασικές πυρκαγιές. Η δουλειά της είναι μέρος του έργου CERTAINTY, το οποίο επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αερολυμάτων και νεφών. Πιο συγκεκριμένα, μελετά την επίδραση των εκπομπών πυρκαγιών στα σύννεφα στις σημερινές συνθήκες σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Είναι φυσικός με ειδίκευση στη φυσική της ατμόσφαιρας και του κλίματος και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη στατιστική μοντελοποίηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Έχει εργαστεί στην Ελβετία και την Ολλανδία σε πανεπιστήμια καθώς και σε ασφαλιστικές εταιρείες πριν ενταχθεί στο TUC. Η εμπειρία της περιλαμβάνει έρευνα σε ατμοσφαιρικά μοντέλα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και στατιστικά μοντέλα που χαρακτηρίζουν τις συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων σε σχέση με τη μετεωρολογία. Τέλος, στον ιδιωτικό τομέα έχει εργαστεί σε ασφαλιστικές εταιρείες μελετώντας το ρίσκο φυσικών καταστροφών, όπως οι τυφώνες και οι ανεμοθύελλες.
Email: eboleti@tuc.gr
Ο Iulian-Alin Roșu είναι Erasmus+, διδακτορικός φοιτητής απο την Ρουμανία με εξειδίκευση στην ανάλυση φράκταλ, τη θεωρία του χάους και την ατμοσφαιρική φυσική. Η τρέχουσα έρευνά του περιλαμβάνει την ανάλυση και τη μοντελοποίηση των πυρκαγιών χρησιμοποιώντας φράκταλ και φασματική θεωρία και την ανάπτυξη νέων τεχνικών μοντελοποίησης, εκτίμησης κινδύνου και επεξεργασίας δεδομένων. Έχει συμμετάσχει σε 1 εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα και σε ερευνητική πρακτική άσκηση στο Τορίνο της Ιταλίας με θέμα την ατμοσφαιρική μοντελοποίηση. Έχει συγγράψει 10 επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε 10 συνέδρια, 6 από τα οποία ήταν διεθνή.
Η Ελένη Δόβρου είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια με ειδίκευση στην Ατμοσφαιρική Χημεία και της επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία. Είναι απόφοιτος της σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης με διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Στην διδακτορική της διατριβή εστίασε στις μοριακές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στις σταγόνες των συννέφων και επηρεάζουν το κλίμα, καθώς και σε αναλυτικές μεθόδους διαχωρισμού θειϊκών ενώσεων στην υδατική φάση των συννέφων και της ομίχλης. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε Γερμανία και Ελλάδα, πάνω σε θέματα επιπτώσεων υγείας ατμοσφαιρικών ρύπως και ποιότητα αέρα σε εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιώντας πειραματικές και μαθηματικές μεθόδους. Η ερευνά της επικεντρώνεται πλέον στην μοντελοποίηση της ποιότητας του κλίματος για μελλοντικές συνθήκες, και στην επίδραση ακραίων φαινομένων.
Ο Κωνσταντίνος Σειραδάκης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του πολυτεχνείου Κρήτης από το 2005. Κατά την διάρκεια των σπουδών του, ξεκίνησε να εργάζεται ως ερευνητής μηχανικών σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα: (5Dare, Helix, Cascade, ReCare, Impact2C, SimFlood, Hydrate).
Ο Κωνσταντίνος έχει μακρά εμπειρία στην ανάλυση, τον σχεδιασμό, την παραμετροποίηση και την εγκατάσταση συστημάτων γεωγραφικών εφαρμογών. Επίσης, ως τμήμα της ερευνητικής του εργασίας, έχει αναπτύξει κώδικα για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπλήρωση των υπολογιστικών προαπαιτούμενων των διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων, δεν θα δεν καλύπτονταν από τις δυνατότητες μιας απλής εφαρμογής γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών (GIS). Προκειμένου να υποστηρίξει το ερευνητικό του έργο, ο Κωνσταντίνος εργάζεται για την: καλύτερη ενσωμάτωση ενός ερευνητικού περιβάλλοντος αναφοράς προκειμένου να υποστηρίξει τις σύγχρονές δυνατότητες του DevOps, τη συνεχή ανάπτυξη και ενσωμάτωση λύσεων καλύπτοντας όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις ασφαλείας και φυσικά την υποστήριξη της γρήγορης και σταθερής απόδοσης μεγάλων ποσοτήτων ερευνητικών δεδομένων. Το περιβάλλον αναφοράς βασίζεται στην ενσωμάτωση πολλών πλατφορμών και τεχνολογιών όπως Microsoft Windows, RedHat Linux, Virtualization, OpenMPI/IntelMPI καθώς και σε προσαρμοσμένες λύσεις που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του ερευνητικού του βίου.
Ο Μανώλης Πετράκης είναι φυσικός με ειδίκευση στην υπολογιστική φυσική και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη γεωστατιστική. Η διδακτορική του διατριβή αφορά την ανάπτυξη υπολογιστικά αποδοτικών μη-στάσιμων συναρτήσεων πυρήνα Γκαουσιανών διεργασιών με τη χρήση τεχνικών στατιστικής φυσικής. Οι πυρήνες αυτοί έχουν εφαρμογές στην μοντελοποίηση ακραίων γεγονότων. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί σε μοντέλα θραύσης για την μελέτη της κατανομής των χρονικών διαστημάτων μεταξύ σεισμικών γεγονότων καθώς και στην εκτίμηση ανισοτροπίας σε Γκαουσιανά τυχαία πεδία, με εφαρμογές στην αυτόματη παρεμβολή περιβαλλοντικών δεδομένων. Ως μέλος του εργαστηρίου Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η έρευνα του εστιάζει στην επίδραση των πυρκαγιών στην ατμοσφαιρική σύσταση καθώς και στον ρόλο τους στο παροντικό κλίμα της Γης. Χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.
Η Χρύσα Βαμβακάκη είναι φυσικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Μετεωρολογία, Φυσική Ωκεανογραφία και Κλίμα από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Έχει ερευνητική εμπειρία στην επεξεργασία και ανάλυση φυσικοχημικών δεδομένων ωκεανών, ποταμών και ατμόσφαιρας. Έχει επίσης εργαστεί με αριθμητικά μοντέλα για τη διερεύνηση της περιβαλλοντικής κατάστασης παράκτιων και θαλάσσιων περιβαλλόντων. Ως μέλος του εργαστηρίου Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής η έρευνά της επικεντρώνεται στη μελέτη των επιπτώσεων των πυρκαγιών στην ατμόσφαιρα. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζει στη μελέτη ιχνοστοιχείων αερίων και αερολυμάτων μέσω προσομοιώσεων με ένα μοντέλο χημικής μεταφοράς χρησιμοποιώντας διάφορα σύνολα δεδομένων εκπομπών καύσης βιομάζας σε διάστημα πολλών ετών.
Η Δήμητρα Ταράση είναι γεωλόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Μηχανική Περιβάλλοντος. Εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή μελετώντας την επίδραση των πυρκαγιών μεγάλου γεωγραφικού πλάτους στην ισορροπία του γήινου συστήματος και τη διαμόρφωση του κλίματος. Η έρευνά της, ως μέρος του ερευνητικού προγράμματος AXA (Έδρα AXA για τις Πυρκαγιές και το Κλίμα), επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της ικανότητας μοντελοποίησης των πυρκαγιών τυρφώνων και την αναπαράστασή τους στα υπάρχοντα μοντέλα προσομοίωσης και πρόβλεψης του συστήματος της Γης.
Η Ραφαήλα είναι μηχανικός περιβάλλοντος και η έρευνα της επικεντρώνεται στη μελέτη της επίδρασης των δασικών πυρκαγιών στη σύνθεση της ατμόσφαιρας και στο κλίμα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της θα μελετήσει την επίδραση των εκπομπών των δασικών πυρκαγιών σε παγκόσμια κλίμακα, από την προβιομηχανική εποχή ως σήμερα και στο μέλλον της ατμόσφαιρας, χρησιμοποιώντας μοντέλα προσομοίωσης και πρόβλεψης του συστήματος της Γης. Η έρευνα της χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).
Η Κωνσταντίνα είναι διπλωματούχος μηχανικός περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ως προπτυχιακή φοιτήτρια, μελέτησε τη σχέση μεταξύ της καμένης έκτασης από πυρκαγιές και του δείκτη οπτικού βάθους αιωρούμενων σωματιδίων (AOD), σε παγκόσμια κλίμακα, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα δεκαοκτώ ετών. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της θα μελετήσει τις αλληλεπιδράσεις πυρκαγιών-ατμόσφαιρας στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κλίματος. Επί του παρόντος, διερευνά τον ρόλο των ιχνοαερίων και αερολυμάτων μέσω πολυετών προσομοιώσεων σε ένα μοντέλο χημικής μεταφοράς, που καθοδηγείται από διάφορα σύνολα δεδομένων εκπομπών καύσης βιομάζας.
Ο Δρ. Αναστάσιος Ροβιθάκης είναι μηχανικός περιβάλλοντος με ειδίκευση στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσης αυτής στις δασικές πυρκαγιές.
Ο Δρ. Matthew Kasoar είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στη Μοντελοποίηση Συστημάτων Γης - Leverhulme Center for Wildfires, Environment and Society
Βασισμένος στο Leverhulme Center for Wildfires, Environment and Society, η έρευνά μου περιλαμβάνει τη χρήση μοντέλων υπολογιστών για να βοηθήσω τους ερευνητές σε όλο το Κέντρο να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην ατμόσφαιρα και την ποιότητα του αέρα και να προβλέψουν πώς μπορεί να εξελιχθούν τα συστήματα πυρκαγιάς κάτω από ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.
Ο Εμμανουήλ Προεστάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) το 2011. Έλαβε το Μεταπτυχιακό του Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στον τομέα της «Φυσικής Περιβάλλοντος» από το Ινστιτούτο Φυσικής Περιβάλλοντος (IUP) του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Γερμανία, στα τέλη του 2013. Απέκτησε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από τον Τομέα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών τον Ιούνιο του 2018.